江川邸ガストロノミーツーリズム Gastronomy tourism in Egawa house
重要文化財江川邸ガストロノミー・ツーリズム
伊豆韮山代官・江川家の食卓を味わう
―江川酒を造る―
「稲刈り'24.10.19と収穫祭'24.12.07」
セット料金24,000円
幻の銘酒といわれている「江川酒」、その製法書が2019年に江川文庫から発見され、伊豆唯一の酒蔵万大醸造で再現しました。江川邸の田んぼでは江川酒を造るための稲作を始めました。
第1弾:稲刈り体験と「パン祖のパン」アレンジを食す
幕末の海防に尽力した韮山代官江川英龍は、そのため様々なパンを工夫しました。1842年に最終的なパンが完成しました。それを因んで「パン祖」と呼ばれています。
催 行 日:令和6年10月19日(土)
集合場所:江川邸券売所前9:30
持 ち 物:稲刈りのできる服装
スケジュール:10:00~12:00 稲刈り
12:00~13:00 昼食
13:00~13:30 邸内案内
※稲刈り体験のみの参加希望料金15,000円
第1弾は修了しました。第2弾募集中
第2弾:収穫祭で江戸時代の武家江川家の再現料理を味わう
江川家に残る膨大な資料群には江戸時代に食べていた料理の献立が残っています。耕心庵次五ゑむさんに献立から再現料理を作ってもらいます。新米を味わい、江戸時代の再現料理を堪能してもらいます。まだ新酒はできていませんが、24年蔵出しの江川酒も飲みます。
催行日:令和6年12月7日(土)
集合場所:江川邸券売所前10:30
江川邸非公開の書院を使って食事を摂ってもらいます。
スケジュール:11:00~13:00 食事会
13:00~14:00 特別講座
※収穫祭のみの参加希望者料金20,000円
申込み〆切りは11月17日(日)まで!
【お問合せ】伊豆箱根バス株式会社本社旅行センター
☎055-977-0012
お申込みはメールで y.koshimizu@izuhakone.co.jp
過去の江川邸を使ったガストロノミー関連のイベントはこちらをごらんください。
Gastronomy Tourism at important property Wgawa Residence
Taste the meals of the Nirayama magistrate and Egawa Family.“Making Egawa-shu(sake)”
“Rice Harvesting on 19.10.2024 and Harvest Festval on 7.12.2024”
Cmbination price of these event is 24,000yen
The recipe for Egawa-shu,which is said to be a fantastic sake,was discovered in 2019 and Bandai Jozo, the only sake maker in Izu area,reproduced Egawa-shu.In the rice Fields of the Egawa Residence,we atarted growing rice to maike Egawa-shu.
Part 1:Experience rice harvessting and Eat the reproduced bread“PANSO NO PAN(the origin of bred)”with arrangements.
Hidetatsu Egawa,the Nirayama magistrate who worked hard for coastal defense at the end of the Edo period(the Isolatin priod),devised various types of bread for it.
The bread was made in 1842. By the achievement,Hidetatsu Egawa is called“Panso(the origin of bakery)”
Guests will be able to try a repuroduced bread on the recipe,and“Nirayama's Bread”,the special arrengements are added to the bread.
The date:19.10.2024(SAT)
Meeting Place:In Front of the ticket office,Egawa Residence at 9:30am
Schedules: 10:00~12:00 rice harvesting
12:00~13:00 Lunch time
13:00~13:30 Guide of Egawa Residence
※Price for those wishing to participate in rice harvestting experience only:15,000 yen
Part2:Taste reproduced meals from the Egawa Family,a samurai family from the Edo period(the Isolation period),at the harvest Festival.
The huge collection of documents in Egawa Family remains that recoad the menus.
Using the new rice and the reproduced meals are prepared by Koshinan Jigoemu.Enjoy samurai cuisine from the Edo period.
The Date:7.12.2024(SAT)
Meetin Place:In front of the ticket ofice,Egawa Residence at 10:30am
Schedules:11:00~13:00 luncheon
13:00~14:00 Special Lecture
※Price for those wishing to participate in the Harvest Festival only:20,000 yen
【appllicatin】y.oshimizu@izuhakone.co.jp
deadline 17.09.2024
食事と講座
【食事を作る人】
柴山崇志:耕心庵次五ゑむ
1962年生。伊豆修善寺温泉「柳生の庄」に40年勤務。10年間総料理長を務める。静岡県専門調理師連合会副会長。
2020年に出張懐石・仕出しを行う「耕心庵次五ゑむ」を立ち上げる。
2015年「ふじのくに食の都づくり仕事人」、2020年「駿河の名工 静岡県技能士会」認定。茶道裏千家専任講師、全日本居合道範士8弾の資格を持つ。
本ツアーでは江戸時代の献立から「ぶと酢味噌和え」「引きずり豆腐」煎り鳥」などを再現してもらいます。
【講座を行う人】
橋本敬之:公益財団法人江川文庫学芸員
公益財団法人江川文庫で史料管理を行う。江川文庫には10万点におよぶ史料が保管され、それらを紐解いて『韮山代官 江川家の食卓』(長倉書店刊)を上梓。
今回のツアー参加者の皆さまには、普段公開していない特別な「書院」と呼ばれる部屋で、紅葉を愛でながらの食事、講座を堪能していただきます。江川家の歴史と史料から発見した江戸時代の献立、食にまつわる話をさせていただきます。
過去の江川邸を使ったガストロノミー関連のイベントはこちらをご覧ください。